Prawidłowe przechowywanie jedzenia pozwoli dłużej zachować jego świeżość oraz utrzymać porządek w kuchni. Warto odpowiednio się do tego przygotować, aby wszystko zawsze przebiegało w bezpiecznych warunkach. Jak przechowywać żywność?
Jak przechowywać żywność, aby zachowała świeżość jak najdłużej?
Większość osób rzadziej lub częściej samodzielnie przyrządza posiłki we własnym domu. Oczywiście, wiąże się to z robieniem zakupów spożywczych, podczas których łatwo o wrzucenie do koszyka zbyt dużej ilości produktów.
Aby uniknąć ich zmarnowania i jak najdłużej cieszyć się świeżym jedzeniem, warto opanować umiejętność prawidłowego przechowywania żywności do perfekcji. Sprawdzi się ona również w przypadku, gdy zamiast częstych wizyt w sklepie i dokupowania artykułów spożywczych na bieżąco wybierasz rzadkie, ale duże zakupy. Jak przechowywać jedzenie?
Na początku warto podkreślić, że temat dotyczy nie tylko żywności wymagającej chłodzenia w lodówce czy zamrażarce. Najlepiej zadbać o przemyślane i uporządkowane przechowywanie wszystkich produktów, w tym mąki, pieczywa, warzyw, owoców czy makaronów. Jak przechowywać jedzenie bez lodówki?
Zanim zabierzesz się do zmian w swojej kuchni, warto wyposażyć się w kilka pomocnych artykułów. Dobrym pomysłem jest zakup szklanych pojemników na artykuły sypkie, np. makaron, mąkę czy kaszę oraz mniejszych słoików do przypraw. Pozwoli to nie tylko uporządkować produkty, ale i zabezpieczyć je przed molami oraz ułatwić wyszukiwanie poszczególnych składników.
Przydadzą się także pojemniki na jedzenie oraz lunchboxy. Świetną alternatywą dla folii spożywczej i plastikowych pojemników są również tzw. woskowijki, czyli biodegradowalne opakowania wielokrotnego użytku. Osoby, które chcą zadbać o dobre warunki przechowywania żywności, a jednocześnie zatroszczyć się o środowisko, zdecydowanie powinni mieć je w swojej kuchni.
Odkryj najpopularniejsze produkty z Out Of The Box
-
Pin Szach – Mat
12,00 zł -
Drewniane bule
99,00 zł -
Skarpetki wzór zielony Paczkomat
15,00 zł -
Zestaw foliopaków dużych, 10 szt.
10,49 zł
Jakie produkty mogą być przechowywane poza lodówką?
Na starcie warto ustalić, jakie produkty koniecznie muszą być przechowywane w lodówce, a które nie do końca powinny się tam znaleźć. Niskie temperatury z pewnością nie służą pieczywu, a także niektórym warzywom i owocom. Po włożeniu do lodówki nie tylko szybciej mogą stracić świeżość, ale i swój smak.
Przykładem są ogórki, pomidory, cebula i czosnek, które bardzo często lądują w lodówce. Okazuje się, że przechowując taką żywność w ten sposób, zachodzi szybsze jej psucie i utrata wcześniejszej konsystencji. Zamiast tego warto umieścić je w suchym i zacienionym miejscu, np. w wiklinowym koszu czy woskowijkach. To samo dotyczy również awokado, bananów i cytrusów.
Lodówka nie jest miejscem dla oliwy i oleju. W czym przechowywać produkty tego typu? Wystarczy, że umieścisz je w suchym, zacienionym i stosunkowo chłodnym miejscu. Oliwa trzymana w lodówce straci swoją konsystencję. W tym przypadku wyjątkiem jest jednak olej lniany, ponieważ niskie temperatury przedłużą jego trwałość.
Jakie są najczęstsze błędy w przechowywaniu żywności?
Wiele z najczęściej popełnianych podczas przechowywania jedzenia błędów dotyczy owoców i warzyw. Niektóre z nich nie powinny bowiem znajdować się obok siebie. Na przykład banany umieszczone obok innych owoców mogą przyczyniać się do ich szybszego psucia. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku ziemniaków znajdujących się w jednym pojemniku razem z cebulą.
Jedna z kluczowych zasad przechowywania żywności odnosi się do mięsa. Przede wszystkim błędem jest położenie go na górnej półce w lodówce. Zamiast tego powinno znaleźć się na samym dole, gdzie temperatura jest najniższa. Co więcej, najlepiej umieścić je w zamykanych pojemnikach, aby nie ryzykować rozprzestrzeniania się bakterii (mogą znajdować się one w surowym mięsie) na inne produkty spożywcze.
Powszechnym błędem jest również przechowywanie szybko psującego się jedzenia, np. jajek czy mleka, na półkach umieszczonych w drzwiach lodówki. Temperatura w tym miejscu jest wyższa, czemu dodatkowo sprzyja częste otwieranie urządzenia. To z kolei przekłada się na krótszą trwałość artykułów spożywczych, które i tak nie mogą znajdować się w lodówce zbyt długo. Aby prawidłowo przechowywać żywność, półki w drzwiach zarezerwuj dla takich produktów jak np. ketchup.
Czy warto na co dzień stosować lunchboxy i woskowijki do przechowywania żywności?
Lunchbox może posłużyć nie tylko do przenoszenia jedzenia, ale i jego przechowywania. Produkt dostępny w sklepie Out Of The Box ma wkład z 4 przegródkami, które w razie potrzeby możesz wyjąć. Zależnie od wymaganej temperatury przechowywania żywności umieścisz go w lodówce lub poza nią. Lunchbox nie przejmuje smaków oraz zapachów jedzenia i z powodzeniem można go myć w zmywarce.
Z kolei zestaw woskowijek wykonanych z bawełny nasączonej woskiem pszczelim, olejkiem jojoba i żywicą drzewną może posłużyć m.in. do zabezpieczenia i przechowywania owoców, warzyw, kanapek czy serów. Materiał chroni jedzenie przed zawilgoceniem i bakteriami. Wiedza o tym, jak przechowywać żywność z pewnością pomoże Ci zapobiec marnowaniu jedzenia, a dodatkowo utrzymać większy porządek w lodówce i szafkach kuchennych.