Choć dieta roślinna jest coraz popularniejsza, to wiele osób wciąż spożywa wyroby mięsne. Aby jedzenie takich artykułów było bezpieczne i zdrowe, trzeba wiedzieć, jak przechowywać wędliny w lodówce. Poznaj sposoby na utrzymanie świeżości oraz smaku produktów masarskich. Sprawdź też, czy nie popełniasz powszechnych błędów w ich przechowywaniu.
Jak przechowywać wędliny i sery w lodówce? Podstawowe informacje
Właściwe przechowywanie produktów odzwierzęcych w lodówce pomaga zachować ich świeżość na dłużej. Jak chronić te artykuły spożywcze przed zepsuciem czy utratą pierwotnego smaku? Wędliny powinno się trzymać w temperaturze 0-4°C. Najlepsze warunki do przechowywania mięsnych wyrobów panują w środkowej i dolnej części lodówki, gdzie jest najniższa temperatura.
Dodatkowo należy pamiętać, że szynkę, parówki, kabanosy czy kiełbasę warto trzymać w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach. Takie rozwiązanie zabezpiecza produkty przed wchłanianiem zapachów z innych artykułów.
W przypadku serów również trzeba unikać przeniesienia aromatów z pozostałych produktów w lodówce. Jednak nie należy trzymać ich w szczelnie zamkniętych pudełkach, ponieważ sery potrzebują odpowiednio wilgotnego środowiska. Z tego względu produkty mleczne najlepiej trzymać w specjalnym papierze, folii spożywczej, a najlepiej wykorzystać do tego woskowijki. Stanowią one ekologiczną alternatywę dla pozostałych opakowań, ponieważ są biodegradowalne i wielorazowe. Po owinięciu produktu w tego typu opakowanie warto umieścić go na półce oddalonej od produktów o silnym zapachu.
Sposoby na to, jak przechowywać wędliny w plasterkach w lodówce
Należy pamiętać, że pokrojona wędlina traci swoje naturalne właściwości szybciej niż wyroby mięsne w kawałku. Cienkie plasterki dużo łatwiej wysychają albo stają się obślizgłe i niezdatne do spożycia. Jak zatem przechowywać pokrojoną wędlinę w lodówce, aby zachować ich świeżość oraz smak na dłużej?
Aby wydłużyć zdatność wyrobów wędliniarski, należy unikać zostawiania ich bezpośrednio na talerzu ze śniadania czy kolacji. Otwarta powierzchnia nie sprzyja zachowaniu świeżości. Dlatego niezjedzone plasterki warto schować do szczelnego pojemnika albo chociaż przykryć woskowijkami. Dzięki temu ogranicza się proces utleniania, który prowadzi do rozwoju bakterii, a w rezultacie psucia wędliny.
W celu utrzymania szynki w dobrym stanie można ją też zamrozić. Jeśli wiesz, że nie zdołasz zjeść szybko wszystkich plasterków, to schowaj je do zamrażarki. Niska temperatura zabezpieczy produkt przed zepsuciem i pozwoli cieszyć się jego smakiem nawet po upływie kilku miesięcy.
Odkryj najpopularniejsze produkty z Out Of The Box
-
Klocki Ciężarówka
129,00 zł -
Zestaw foliopaków średnich, 10 szt.
7,49 zł -
Taśma papierowa z nadrukiem InPost
13,90 zł -
Skarpetki wzór niebieski samolot
15,00 zł
4 błędy, których należy unikać w przechowywaniu wędlin
Najczęstszym błędem, który popełniają osoby spożywające mięso, jest zbyt długie magazynowanie wyrobów odzwierzęcych. Jak długo można przechowywać wędliny w lodówce?
Świeże wędliny, które nie są hermetycznie zapakowane, powinny zostać spożyte w ciągu 3-5 dni od momentu otwarcia lub zakupu (w przypadku wyrobów sprzedawanych zza lady). Natomiast wędzone produkty w odpowiednich warunkach mogą utrzymać świeżość nawet do 2 tygodni.
Powszechnym błędem jest również zbyt długie przechowywanie wędlin w zamrażarce. Należy pamiętać, że nawet w tak niskiej temperaturze mięso może w końcu ulec zepsuciu. Dlatego przy mrożeniu wyrobów masarskich trzeba sprawdzić, ile mogą one przebywać w chłodziarce – każdy rodzaj wędlin ma w tym zakresie inne wymagania.
Kolejnym błędem jest trzymanie wędlin blisko surowych mięsiw. Umieszczanie tych produktów w jednej przestrzeni w lodówce może prowadzić do zanieczyszczenia krzyżowego, czyli przeniesienia szkodliwych bakterii czy drobnoustrojów z artykułów, które nie przeszły obróbki termicznej. Wpadki zdarzają się także fanom produktów długo dojrzewających i obsuszanych. Takie osoby często niepotrzebnie przechowują swoje ulubione wędliny w lodówce. Tego typu wyroby zazwyczaj można umieścić w spiżarni lub innym miejscu, w którym jest chłodno oraz sucho.