Odpowiednie przechowywanie warzyw jest kluczem do zachowania ich świeżości oraz walorów smakowych. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że poszczególne z nich mogą wymagać innych warunków, np. temperatury. Gdzie przechowywać warzywa i jak robić to w prawidłowy sposób?
Jak ochronić warzywa przed zepsuciem?
Warzywa są nieodzownym elementem zdrowej diety. Stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, a oprócz tego zachęcają do spożycia swoim wyjątkowym smakiem.
Niektórzy decydują się na uprawę pomidorów czy ogórków we własnym ogródku, inni zaś kupują warzywa w sklepach. Każdemu zależy na tym, aby jak najdłużej pozostały świeże, pachnące i zachowały swój smak.
Niezbędny jest do tego właściwy sposób przechowywania warzyw. Poszczególne z nich najlepiej trzymać w lodówce, natomiast innym będzie sprzyjać temperatura pokojowa. Warto również wiedzieć, że niektóre z warzyw można bez problemu mrozić.
Odpowiednie magazynowanie jedzenia przełoży się nie tylko na zachowanie jego świeżości oraz smaku. Jest także jednym z ekologicznych nawyków, który pozwoli ograniczyć marnowanie żywności oraz metodą rozsądnego gospodarowania artykułami spożywczymi i wygenerowanie oszczędności w domowym budżecie. Jak przechowywać warzywa w lodówce i jakie pojemniki można do tego wykorzystać?
Jak przechowywać warzywa? Przydatne wskazówki
Ogromne znaczenie dla utrzymania świeżości warzyw ma ich początkowy stan. Robiąc zakupy w sklepie warto więc wybierać jędrne egzemplarze bez wgnieceń czy jakichkolwiek innych uszkodzeń. Nie powinno się również sięgać po zbyt miękkie warzywa, które lada moment będą przejrzałe.
Co więcej, jak zostało już wcześniej wspomniane, bardzo ważne jest umieszczenie warzyw w miejscu o odpowiedniej temperaturze. Jakie warzywa w lodówce będą się czuły najlepiej?
Są to m.in. brokuły, seler, fasolka szparagowa oraz szpinak, które należy umieścić w dolnej szufladzie lub na dolnych półkach, a więc tam, gdzie panuje niższa temperatura.
Do lodówki powinno się włożyć również sałatę, natomiast takie warzywa jak czosnek, cebula, ogórki czy cukinia lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.
W niższych temperaturach warto trzymać także znaczną część owoców. Wśród nich można wymienić m.in. truskawki, maliny, borówki i winogrona. Niska temperatura nie będzie sprzyjać bananom, ananasowi, gruszkom, kiwi, cytrusom czy awokado.
Niektóre warzywa w lodówce powinny zostać wcześniej umyte i podzielone na mniejsze części (np. główkę sałaty dzieli się na liście, myje pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie osusza).
W przypadku większości rodzajów lepszym rozwiązaniem będzie jednak magazynowanie nieumytych i niepokrojonych warzyw, co pozwoli na jak najdłuższe utrzymanie ich świeżości (przykładem jest brukselka).
Ponadto należy pamiętać o tym, aby nie kłaść warzyw w bezpośrednim sąsiedztwie owoców. Jeden z produkowanych przez nie hormonów może się bowiem przyczynić do szybszego dojrzewania warzyw.
Kolejną kwestią jest zapobieganie wilgotnieniu. Wilgoć jest dobrym środowiskiem do rozwoju pleśni, która sprawi, że jedzenie będzie niezdatne do spożycia. Z tego względu przed umieszczeniem wcześniej mytego warzywa w lodówce powinno się je bardzo dokładnie osuszyć, np. przy pomocy ręczników papierowych.
Odkryj najpopularniejsze produkty z Out Of The Box
-
Pin Szach – Mat
12,00 zł -
Drewniane bule
99,00 zł -
Skarpetki wzór zielony Paczkomat
15,00 zł -
Zestaw foliopaków dużych, 10 szt.
10,49 zł
Czy przechowywanie warzyw w pojemnikach to dobry pomysł?
W czym przechowywać warzywa? Dobrze jest wykorzystać do tego specjalne pojemniki. Dzięki nim różne rodzaje warzyw będą od siebie odpowiednio oddzielone, a oprócz tego uniknie się przechodzenia zapachów z innego jedzenia.
Najlepszym pomysłem są produkty wielorazowe. Przykładem jest lunchbox z oferty sklepu internetowego Out Of The Box, który dodatkowo można wyścielić kawałkami ręcznika papierowego. Wyposażono go w kilka przegródek, szczelne zamknięcie oraz wykonano z materiału zdatnego do recyklingu, który można myć w zmywarce.
Alternatywą dla ręczników papierowych, przyczyniającą się nie tylko do przedłużenia świeżości warzyw, ale i ochrony jedzenia przed wilgocią oraz bakteriami są specjalne woskowijki. Jest to bawełniany materiał pokryty warstwą wosku pszczelego z dodatkiem oleju jojoba i żywicy drzewnej, którym zawdzięcza swoje właściwości.
Wystarczy delikatnie owinąć warzywa woskowijką lub wyłożyć nią miskę czy pojemnik, aby nie martwić się o zawilgotnienie i szybsze zepsucie jedzenia. Warto również podkreślić, że jest to produkt wielokrotnego użytku, wobec czego stanowi jeden ze sposobów na ograniczenie zużycia papieru.
Przechowywanie warzyw w lodówce – jak przechowywać włoszczyznę?
Włoszczyzna to uniwersalny zestaw warzyw, który można znaleźć w praktycznie każdym domu. W jego skład wchodzą m.in.: korzenie marchwi i pietruszki, bulwy selera, por czy cebula. Jak je przechowywać?
Korzenie pietruszki i marchwi oraz bulwę selera można włożyć do lodówki (do dolnej szuflady), wcześniej pozbywając się ich naci. W przypadku takich warzyw wilgoć sprzyja utrzymaniu ich świeżości.
Właśnie dlatego przed umieszczeniem w lodówce dobrze owinąć warzywa wilgotnym ręcznikiem. Warto dodać, że odpowiednim miejscem dla włoszczyzny jest także piwnica, gdzie jest wystarczająco chłodno i wilgotno, aby utrzymać jej świeżość. Dotyczy to zarówno warzyw korzeniowych, jak i cebuli.
Przechowywanie warzyw w domu – które z nich można mrozić?
Jednym ze sposobów na rozsądne przechowywanie warzyw w domu jest ich mrożenie. Nadają się do tego m.in. fasolka szparagowa, brukselka, szpinak, marchew, kalafior czy papryka. Takie rozwiązanie pozwoli także przygotować pyszne dania z własnych sezonowych warzyw zimą.
Należy pamiętać, aby do mrożenia wybierać wyłącznie świeże, nieuszkodzone egzemplarze. Sposobem na zachowanie smaku i wyglądu poszczególnych z nich (np. kalafiora czy brokuła) jest blanszowanie. Polega ono na zanurzeniu warzyw we wrzątku (na 1-2 minuty), a następnie schłodzeniu ich w bardzo zimnej wodzie. Każde warzywo (bez względu na to, czy jest blanszowane, czy nie) przed zamrożeniem należy dokładnie umyć oraz osuszyć.