Sałata to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskich kuchniach. Zielone liście wykorzystuje się do przygotowywania pysznych sałatek, zdrowych kanapek oraz jako składnik wielu innych potraw. Aby warzywo pozostało smaczne i chrupiące jak najdłużej, warto zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Jak zachować świeżość sałaty przez długi czas?
Podstawowe zasady, jak przechowywać sałatę
Właściwe przechowywanie warzyw pozwoli jak najdłużej zachować ich świeżość. Dotyczy to również sałaty, która jest bogata w szereg cennych składników takich jak błonnik, kwas foliowy czy witaminy z grupy E. Jak przechowywać sałatę, aby pozostała smaczna i chrupiąca?
Przede wszystkim powinno się zadbać o odpowiednią temperaturę przechowywania, która w tym przypadku wynosi od 3 do 5 stopni Celsjusza. Najlepiej jest więc włożyć świeże liście zielonego warzywa do lodówki. To jednak nie wystarczy, aby uzyskać zamierzony efekt. O tym, ile sałata może stać w lodówce, decyduje również jej odpowiednie przygotowanie, a tym samym przestrzeganie kilku kluczowych zasad.
Przede wszystkim w lodówce nie należy umieszczać uszkodzonych liści warzywa. Wcześniej warto więc dokładnie obejrzeć sałatę i wyrzucić wszystkie zwiędłe, poplamione liście. Ponadto bardzo ważne, aby starannie osuszyć warzywo. W przeciwnym razie wilgoć może przyczynić się do więdnięcia i gnicia sałaty w lodówce, wobec czego bardzo szybko będzie ona niezdatna do spożycia.
Odkryj najpopularniejsze produkty z Out Of The Box
-
Podstawka z kartonu
79,00 zł -
Fotel z kartonu
119,00 zł -
Mata do ćwiczeń
199,00 zł -
Czapka #InPostInHead
69,00 zł
Jak przygotować sałatę do przechowywania w lodówce?
Przygotowywanie warzywa do przechowywania należy więc zacząć od podzielenia go na osobne liście i usunięcia tych zepsutych. Następnym krokiem jest dokładne opłukanie sałaty pod zimną, bieżącą wodą. W przypadku bardzo małych odmian takich jak np. roszponka czy rukola należy umieścić je na sitku.
Później nie obejdzie się bez starannego osuszenia każdego z liści. W tym celu można pozostawić je na ręczniku papierowym. Nie poleca się pocierania warzywa, które mogłoby doprowadzić do uszkodzenia delikatnych listków.
Szybszą alternatywą dla takiego rozwiązania jest wykorzystanie specjalnej wirówki, która pozwoli błyskawicznie pozbyć się kropli wody z sałaty. Na końcu pozostaje już tylko umieścić warzywo w odpowiednim pojemniku i włożyć je do lodówki.
Jak przechowywać sałatę w lodówce, aby zachowała świeżość?
Umyte i osuszone warzywo można przechowywać na kilka sposobów. Jednym z nich jest wykorzystanie lunchboxa. Wcześniej warto przełożyć liście ręcznikiem papierowym. Dzięki temu warzywo nie będzie wilgotne. Co więcej, taki sposób pozwoli uniknąć przejmowania zapachu innych produktów znajdujących się w lodówce.
Kolejnym świetnym sposobem jest wykorzystanie woskowijek, które z powodzeniem mogą stanowić zamiennik dla ręczników papierowych oraz standardowych opakowań. Woskowijki są wykonane z bawełny pokrytej warstwą wosku pszczelego z żywicą drzewną i olejem jojoba.
Takie rozwiązanie pozwoli nie tylko zapobiec gromadzeniu się wilgoci na powierzchni liści, ale i może chronić przechowywaną w lodówce sałatę przed bakteriami. Woskowijki będą spełniać swoją funkcję przez miesiące, dlatego ich wykorzystanie przełoży się na ograniczenie zużycia papieru i innych opakowań. Produkt jest ponadto biodegradowalny.
Przechowywanie sałaty w słoiku z wodą
Jeszcze inną metodą, która przełoży się na zachowanie chrupkości i jędrności warzywa jest włożenie sałaty do wody. Tak, jak w przypadku wcześniejszych sposobów, najpierw należy delikatnie oczyścić warzywo i podzielić główkę na pojedyncze listki.
Później przygotowuje się duży słoik i napełnia go czystą, zimną wodą. Ostatnim krokiem jest szczelne zakręcenie wieka. Taki sposób przechowywania wymaga regularnej wymiany wody średnio co 1-2 dni.