Letnie miesiące to najlepszy czas dla miłośników sezonowych warzyw i owoców. Natura daje wtedy całe mnóstwo pysznych i soczystych dobroci, wśród których znajdują się truskawki. Zwykle sprzedaje się je w większych ilościach, więc trzeba wiedzieć, jak zapewnić im świeżość na dłuższy czas. Jak przechowywać truskawki w prawidłowy sposób?
Najlepsza temperatura do przechowywania truskawek
Truskawki to owoce jagodowe, które są nieodłącznym atrybutem lata. Można je przygotować na mnóstwo sposobów, dzięki czemu uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Niestety, mają to do siebie, że dość szybko tracą swoją świeżość. Zerwane prosto z krzaka są zdatne do spożycia jedynie przez kilka dni. Aby zapewnić im jak najdłuższy żywot, trzeba zadbać o właściwą temperaturę i sposób przechowywania.
Najlepiej trzymać truskawki w lodówce. Temperatura w chłodziarkach wynosi maksymalnie 5°C, a zazwyczaj jest to od 2°C do 3°C. To idealna wartość dla tych czerwonych owoców. Wartości poniżej 0°C powodowałyby zamrożenie truskawek, a te powyżej 5°C mogłyby sprzyjać rozwojowi bakterii.
Odkryj najpopularniejsze produkty z Out Of The Box
-
Parasol czarny
59,00 zł -
Klapki Kubota Szach Mat
69,00 zł -
Klapki Kubota Dwa Laczki z Jednej Paczki
69,00 zł -
Kartonowa scenka
69,00 zł
Jak przechowywać truskawki w lodówce?
Wiesz już, w jakiej temperaturze przechowywać truskawki, ale to nie wszystko. Istotny jest także sposób ich ułożenia. Pierwsza zasada, o jakiej trzeba pamiętać, to brak mycia przed umieszczeniem w chłodziarce. Owoce te są bardzo chłonne, dlatego nie wolno ich moczyć w wodzie przed schłodzeniem, a jedynie bezpośrednio przed spożyciem lub wykorzystaniem w potrawie.
Kolejny ważny aspekt to sposób, w jaki leżą truskawki. Najlepiej, gdyby znajdowały się na płaskiej powierzchni jedna obok drugiej. Gdy w lodówce nie ma odpowiedniej ilości miejsca, można ewentualnie ułożyć je w dwóch warstwach. Owoce nie powinny być w dużej misce wszystkie razem, ponieważ są bardzo miękkie i zgniatają się wzajemnie.
Trzecia zasada dotyczy szypułek. Przechowywanie truskawek w lodówce wymaga zachowania zielonych listków. Powinno się je odcinać dopiero po umyciu owoców. Oznacza to, że truskawki do lodówki należy chować od razu po zakupie lub zerwaniu z krzaka. Wystarczy jedynie je rozłożyć, aby nie uciskały się wzajemnie i miały zapewniony przepływ powietrza.
Sprawdzone tipy na przechowywanie truskawek w lodówce
Jak przechowywać świeże truskawki w lodówce, aby jak najdłużej były zdatne do spożycia? Przydatnym tipem jest rozłożenie ich na ręczniku papierowym. Ten wchłonie nadmiar wody wydzielanej z owoców i zapewni też cyrkulację powietrza. Można położyć listki na tacy czy talerzu do serwowania, a następnie wyłożyć na nich owoce, aby jak najlepiej zachowały świeżość.
Kolejna rada dotycząca przechowywania truskawek dotyczy ich smaku. Zanim przygotuje się z nich jakiś deser lub zje się je samodzielnie, trzeba wyjąć je na jakiś czas z lodówki. Chodzi o to, aby ich temperatura nieco się podniosła. Wtedy aromat będzie znacznie lepiej wyczuwalny.
Kiedy wiesz już, jak przechowywać truskawki w lodówce, warto poznać zasady właściwego czyszczenia owoców. Najlepiej opłukać je pod bieżącą wodą o temperaturze pokojowej. Nie zaleca się kąpania ich w misce pełnej wody, ponieważ wtedy istnieje duża szansa na to, że wchłoną ciecz i stracą swoją sprężystość.
A jak przechować truskawki, kiedy chce się je zabrać do szkoły czy pracy? Należy wyjąć je z lodówki, oczyścić i pozbawić szypułek, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Inną metodą jest wyłożenie ich na arkuszach i poczekanie aż oschną. Potem można umieścić je w lunchboxie. Do przenoszenia truskawek czy innych niewielkich owoców warto wykorzystać lunchbox z przegródkami, aby truskawki jak najmniej się ze sobą stykały.
Szufladki sprawią, że owoce nie pomieszają się z innymi przekąskami wypełniającymi śniadaniówkę, a przede wszystkim nie ulegną zgnieceniu. Powinno się je zjeść w ciągu kilku godzin od wyjęcia z chłodziarki.
Nie masz już chyba wątpliwości, czy truskawki można przechowywać w lodówce. Jeśli kupisz ich sporo i planujesz zjeść je w ciągu kilku dni, to będzie to najlepsza opcja. Mniejsze ilości śmiało połóż na blacie, ale pod warunkiem, że szybko trafią do Twojego żołądka.
Przed zjedzeniem obejrzyj każdą truskawkę, aby upewnić się, że nie pojawiła się na niej pleśń. Niestety te smaczne i aromatyczne owoce mają tendencję do psucia, szczególnie gdy włoży się je do ciasnego pojemnika. Aby były zdrowe i pyszne, muszą być świeże. Wykorzystaj zasady właściwego przechowywania truskawek w swojej kuchni i ciesz się ich pełnym lata smakiem.